1085 Budapest, József Körút 58.
E-mail: info@tamtam.hu
Telefon: +36-1-323-0082
Mobil: +36-30-573-5830
Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 10-18

Hírek

2017. január 18. |
Pearl Session Studio Classic és Masters Maple Complete pergők
Garami Gábor tesztje a Music Media Magazin 2017/1. számából

Gyakori  és hálás vitatéma a dobosok közt , hogy a  fa vagy a fém pergődob a jobb, hangosabb, sokoldalúbb? Milyen kávát használjunk, milyen legyen az ütőbőr vagy a rezonátor, milyen sodronyt tegyünk fel, milyen mélységű a jó pergő? …stb. A dobfelszerelés talán legintimebb része a ride cintányér mellett a pergődob. Nem véletlen, hogy a fesztivál  és/vagy stúdiódobosok mindenhová viszik a saját kedvencüket, manapság akár többet is.

Nemrég  szerencsém volt Will Kennedy-vel,  a Yellow Yackets zenekar dobosával  eltölteni néhány napot és eljutottam a kurzusaira, ahol mesélt arról, hogy mennyire fontos számára a megfelelő hangszer kiválasztása, hiszen így tudja kifejezni magát és a zenekarban nagy dinamikai tartományban kell játszania. Ezért is választotta a Pearl Session Studio Classic pergődobot. Gyakran úgy állítja össze a szerelést, hogy majdnem az összes tamot  különböző hangolású  pergődobbal helyettesíti,  ezeken néha leengedi a sodronyt, néha pedig felhúzza . / Videót találsz a www.pearldrum.com oldalon /.

2 fajta Pearl pergőt kaptam most tesztelésre a Tam-Tam Dobcentrumtól :

Pearl Session Studio Classic 14”x5,5” (6-rétegű, 7.5 mm vastag nyír/kapur test)


Pearl Masters Maple Complete 14”x5,5”(6-rétegű, 5.4 mm vastag juhar test)


Szerelvényeit tekintve mindkét pergő egyforma, ugyanazt a kávát ( 2.3mm-es  SuperHoop II), húrváltót,  sodronyt és babát kapták , felül Remo Ambassador Coated, alul Remo Ambassador Clear Snare bőrrel.

A tapasztalat:
Mindkét  pergődob nagyon érzékeny és jól reagál mind a dinamikus, mind a finom játékra, amit 5A verővel és dobseprűvel is próbáltam. A Session Studio Classic hangosabbnak és recsegősebbnek tűnt és a magasabb hangolásban jobban tetszett mint a Master Maple Complete, ami viszont mélyebbre hangolható és a felvételeket visszahallgatva „kövérebb” hangot adott Shure SM57 mikrofonnal tesztelve. Megerősítést nyert tehát az a korábbi tapasztalat, hogy a nyírfa test egyaránt rendelkezik mély, közép és magas hangtulajdonságokkal, míg a juhar test inkább a mélyebb tartományban „szól
nagyot”.

A tesztelt méreten kívül mindkét széria kapható mélyebb, 6.5”-os méretben is.

Nem csak minőség tekintetében remekelnek ezek a pergők, hanem az áruk is nagyon rendben van:a Session Studio Classic 62.300-tól, a Masters Maple Complete pedig 84.000-től kapható mérettől függően, kizárólag lakkozott kivitelben.
 
PÁRATLAN SOUND - elérhető áron!!!

Garami Gábor